Temlik Ne demektir? Temlik Çeşitleri Nelerdir?

Temlik Ne demektir? Temlik Ne demek?  Gayrimenkul sektöründe mal ve mülklerin devir prosedürüyle alakalı bir terim olarak temlik kelimesi öne çıkmaktadır. Temlik, kelime anlamı olarak “mülk olarak verme” anlamına gelmektedir. Terim olarak, bir hakkın başkasına geçirilmesi anlamıyla kullanılmaktadır. Temlik bazı belli başlı nedenlerden kaynaklı gerçekleşir ve çeşitleri bulunmaktadır.

Alacağın temliki, hukuki bir prosedüre dayalı olarak bir malın mülkiyetinin sahip olduğu bütün hakla ve vecibeleriyle birlikte alacaklıdan diğer bir şahsa devir edilmesi anlamında kullanılmaktadır. Temlik değişik amaçlarla yapılabilmektedir yalnız çoğunlukla borcun ödenmesi amacıyla yapılmaktadır. Temlikin 3 çeşidi vardır. Peki bu temlik çeşitleri nelerdir?

Temlik Nedir?

Temlik Nedir? Temlik Çeşitleri Nelerdir?

Gayrimenkul sektöründe mal ve mülklerin devir prosedürüyle alakalı bir terim olarak temlik kelimesi öne çıkmaktadır. Temlik, kelime anlamı olarak “mülk olarak verme” anlamına gelmektedir. Terim olarak, bir hakkın başkasına geçirilmesi anlamıyla kullanılmaktadır. Temlik bazı belli başlı nedenlerden kaynaklı gerçekleşir ve çeşitleri bulunmaktadır. Alacağın temliki, hukuki bir prosedüre dayalı olarak bir malın mülkiyetinin sahip olduğu bütün hakla ve vecibeleriyle birlikte alacaklıdan diğer bir şahsa devir edilmesi anlamında kullanılmaktadır. Temlik değişik amaçlarla yapılabilmektedir yalnız çoğunlukla borcun ödenmesi amacıyla yapılmaktadır. Temlikin 3 çeşidi vardır. Peki bu temlik çeşitleri nelerdir?

Temlik Çeşitleri Nelerdir?

Rızai Temlik: Alacağı devreden ve devralan kişiler arasındaki sözleşmeyle yapılan temlik tekniğine denmektedir. Kanuni Temlik: Alacağın, belirli olayların gerçekleşmesi üzerine kanundan kaynaklı bir başka birine geçmesidir. Ölüm olayının gerçekleşmesi durumunda ise ölen kimseye (murise) ait alacakların kanundan kaynaklı mirasçılara geçmesi gibi düşünülebilir. Burada alacaklar, rızai temlikteki gibi bir hukuki muamele ile değil, kanun gereği olarak kendi kendine devredilmiş olmaktadır yani herhangi bir sözleşme söz konusu değildir. Kanuni temlikte ne alacaklının rızasına ne de bir hukuki prosedür yapılmasına gerek yoktur.

Kazai Temlik: Alacağın bir mahkeme hükmü bundan dolayı temlik edilmesine denmektedir. Örnek vermek gerek görülürse; mirasçılar paylaşımda anlaşmazlık yaşarsa bir mahkemeye müracaat ederek payların hâkim tarafından yapılmasını talep eder. Bu durumda devir mahkeme hükmüyle yapılmış olur. Devir direkt olarak mirasçılara aktarıldığından kaynaklı hukuki bir prosedür yapılmaz. Kazai temlikte de ne alacaklının rızasına ne de bir hukuki prosedür yapılmasına gerek yoktur.

Tüm bu çeşitlerin yanı sıra bu konuyla alakalı iki terim daha bulunmaktadır.

Tasarruf Temliki: Herhangi bir mülkün el değiştirmesi sonucunda bir tarafın mal varlığının azalması, diğer tarafın ise mal varlığının artmasına adı verilir. Borç sözleşmesi şeklinde de kabul edilebilir.

Temlik Sözleşmesi: Bir bedel karşılığında taşınır ya da taşınmaz malın diğer bir şahsa devredilmesi halinde taraflar aralarında bir anlaşma yaparlar. Bu anlaşmaya temlik sözleşmesi denmektedir. Temlik sözleşmesi resmi bir sözleşmedir.

Temlik Nasıl Yapılır?

Çoğunlukla icraya düşmüş olan mallar üzerinde yapılmaktadır. Bu durumu baz alırsak temlik şu aşamalarla gerçekleşmektedir. Alacaklı kişi İcra Müdürlüğü’ne müracaat ederek alacağının temlik edildiğini belirtir ve dosya borcu üzerinde temlikin ilgili kişilere bildirilmesini talep eder. Bunun sonucunda devir teslim prosedürü gerçekleşmiş olur. İcra dosyası ve yöntem alacaklısı ile birlikte İcra Müdürlüğü kapsamında gerekli prosedürler yasal işlem nezdinde uygulanır. Bu doğrultuda iki kişi arasında yapılan temlik ile birlikte, borç üzerinden alacak verecek prosedürü sona erdirilir. Bu prosedürlerin sonucunda borcu olan kişinin herhangi bir borcu temlik üzerinden ortadan kaldırılır.

Temlik Ne demektir? adlı yazımızla ilgili her türlü sorunuz için Çanakkale Emlakçısını Arayabilirsiniz.

Blogs
What's New Trending

Related Blogs