Tavan Akması Sonucu Tadilat Ücretini Kim Karşılar?

En çok aratılan aramaların başında  evin tavanı akıyor ne yapmalıyım ? Tavan Akması Sonucu Tadilat Ücretini Kim Karşılar? soruları gelmektedir.  Çok fazla lavabo açıcı ve benzeri kimyasalların akması ile borularda meydana gelen delikler nedeniyle su sızmaları ve tesisat sorunları ortaya çıkmakla beraber komşular arası gerginlik de yaşanabilmektedir. Tesisattaki kaçak ne kadar büyükse ortaya çıkan su sızması alt kattaki tavanı ve boyasını bozarak ev sahiplerine büyük sıkıntılar çıkarmaktadır. Tavandan sızan su kolay fark edilemez ve önlenemez bu nedenle de bireyler ilk başlarda evlerindeki bu problemi geçici sorunlara bağlayabilir ya da görmezden gelebilirler. Çoğu ev sahibinin başına gelen bu olay kolay tamir edilebildiği halde banyo da ya da ayrı tuvalet bulunan evlerde tesisatın değişmesi yahut bütün tesisatın sökülmesiyle son da bulabiliyor. Tuvaletin ya da banyonun kullanılamaz hale gelmesiyle dahi sonuçlanabilen duvarları ve tavanı nem ile kaplayan hatta sonunda küflenmeye dahi sebep olan tavan akması öncelikli olarak kontrol edilmeli ve hemen akan tesisatın bulunduğu ev sahibi ile görüşülüp tamir edilmelidir. Çoğu zaman ev tadilat  masrafıkarşılamayacağını ve kendisinden kaynaklanmadığını iddia edebilecek olan kişilerle de karşılaşılırsa yapılacak şey gerekli mercilere başvurmak olacaktır.

Tavan Akması Sonucu Tadilat Ücretini Kim Karşılar?
Tavan Akması Sonucu Tadilat Ücretini Kim Karşılar?

Tavan Akması Sonucu Tadilat Ücreti 

Tesisatın kontrolünden sonra ortaya çıkacak olan ve eğer farklı durumlarda olmazsa üst kattaki kişi sorumludur ve yapılacak olan bütün tadilatları ve alınan zararın karşılanması için sorumlu olan üst kat ücreti karşılar. Çoğu zaman böyle olmayan durumlarda kişiler kendilerinden olmadığını ya da kesinlikle ödemeyeceklerini iddia etseler dahi ödemeyi yapmaları hem insani hem de yazılı kurallar ile sabit olup ücreti karşılamak zorundadırlar. Kendi özel mülkü içinde oluşan bir sıkıntının başka bir özel mülke zarar vermesi dahilinde yapılacak bütün tadilatlar ve karşılanacak ya da görülmüş zararlar gerekli taraf tarafından ödenmelidir. Ödeme sonucu tesisat sorunu halledilmez ve tekrar tavan akması oluşursa bu durumda yeniden ücret alınabilir. Tabi en üst katlarda oluşan kişiler içinde eğer tavan akması gerçekleşiyorsa ve bu durum kişilerin yani ev sahiplerinin kendi yaptıkları ve sorumlu olmadıkları bir durum ise yapılacak ve başvurulacak yer bina yönetimi ya da site yönetimidir. Bu gibi durumlarda site ya da bina yönetimi bütün tadilat ücretini karşılamak zorundadır. Tavan akıntısı çözümleri de bulunur.

Akan Tavan Nasıl Tamir Edilir?

Akan tavanın tamiri çok kolay bir süreç olmadığını belirtmekte fayda olmaktadır. Her zaman tesisattan ya da giderden kaynaklanmayan durumlarda olabilmekte kaçak ve boşluklardan da tavan akması yaşanabilmektedir. Tavan akması sorunu yaşayan bireyler ilk önce tavanın aktığı noktayı belirlemeli ve ondan sonra bir ustaya başvurarak tadilat yapılması gerektiğini iletmektedirler. Tavan akmasının olduğu evlerde üst katta oturan kişiler ile iletişime geçilerek problemin nereden kaynaklandığı ve çözümlenmesi gerektiği söylenerek kişi ile anlaşmaya gidilmeli ve yapılan anlaşma ile sorunun çözümü ile uğraşmalıdır. Akan tavan öncelikle tesisatta ya da giderde oluşan delik çatlak ya da patlamayı bularak başlamaktadır. Daha sonra patlayan ya da hasar gören tesisat ya da sadece lokal bir parça değiştirilerek suyun borunun dışına çıkmaması sağlanmaktadır. Tamir edilecek parçalar dikkatle seçilmektedir çünkü yanlış bir borunun değiştirilmesi bütün tesisatın yeniden yapılması ya da farklı şeylere sebep açabilir.  Ev tavan tamiri pek çok zorluğu da peşinde getirmektedir.

Tavan Akması Sonucu Ne Olur?

Tavan akması sonucu evlerde genellikle tavan tadilatı yapılır tavandaki boyanın atması ya da pullar halinde dökülmesi görülebilir. Bu gibi durumlar tavan akmasına işaret olmakla beraber tavan akması sonucu farklı zararlar da görülebilir. Kirli ya da normal suyun sürekli zeminin altına ve alt kat tavanına etki etmesi beraberinde tavanın renginde değişiklik, küf, pis koku ve farklı hasarlara neden olabilmektedir. Tavan akması zamanında kontrol edilemez ve karşı konmaz ise zamanla tavanın sıvası kalkarak düşebilir. Küçük görülse de tavan akmaları oldukça zorlu ve zarar veren bir sorundur ve bu sorunlar zamanında kontrol altına almazlarsa eğer büyük sıkıntılar ortaya çıkarabilmektedirler. Her ev sahibi evinin tavanında farklı renkler görebilmektedir ve bu daha önce o evde tavan akmasına bağlı olarak rutubet geliştiği ile ilgili olabilmektedir. Tesisat geç tamir edilip sorun giderilse bile evde tavan akması sonucu gözlenebilecek çok fazla değişim ve zarar oluşmaktadır. Oluşan zararlar bütün bir evin ya da sadece bir odasının yeniden yapılmasını gerektirmektedir.

Tvandan su akması

Tavan Akması Sonrası Zarar Temini Alınmazsa Ne Yapılmalıdır?

İlk başta tavan akması sonrası yaşadığı bu zararı komşudan ya da üst kattaki kişiden talep etmeli eğer anlaşamazlarsa tüketici hakem heyetine başvurmalıdır. Sıkıntı bu şekilde çözülebilmektedir. Eğer tüketici hakem heyetinden de sonuç alınamazsa il belediyelerinde ya da ilçe kaymakamlığında bulunan gerekli memurlar ile itiraz dilekçesi doldurmakta ve mahkemeye başvurulmaktadır. Mahkeme sonucu olarak da eğer bir karar alınamaz ve kişiler arasındaki ücret tahsil edilemez ise kişiler arası uzlaşma mahkeme tarafından istenir kişiler uzlaşmaya varamazlar ise yapılacak iş Sulh Ceza Mahkemesine başvurmaktır. En son çare olarak başvurulan Sulh Ceza Mahkemesi kişiler arasındaki husumetin çözülmesinde tarafları dinler ve gerekirse ücretin tahsil edilmesini sağlar. İlk yapılması gereken tabii mahkemeye başvurmadan önce direkt olarak komşuyla anlaşmak ve yapılacak olan tesisat sıkıntısının ücretini almak ve zararların karşılanmasını sağlamak olacaktır. Bu durumda sorun kolay bir şekilde çözülebilecektir. Kişiler arasındaki anlaşma mahkeme ve diğer kamu ceza kurumlarının meşgul edilmemesini sağlayacaktır. Hepsiemlak sizlere tesisat sorunları ile karşılaşmayacağınız ve anlayışlı komşuların bulunduğu binalarda hayallerinizi süsleyen evi bulmanızda yardımcı olacaktır. Ev tadilat ücretleri bu noktada dikkat edilmesi gereken hususlardandır. Tavan akması tadilat ücreti konusunu da bu başvurulara eklemekte fayda bulunur.

Hukuki Süreç

Tavan akması nedeniyle yaşanan sorunlar konusunda anlaşmazlık çıkarsa, hukuki bir süreç devam ettirilebilir. Bu durumda, kiracı ve ev sahibi arasında, kesintilerin nasıl paylaşılacağına dair belirli bir anlaşma yapılabilir veya mahkeme süreci oluşturularak kararı beklenebilir.

Tavan akması durumunda sigortanın maliyetinin, durumun nedenine, ev sahibi ve kiracı arasında yapılan anlaşmalara, sigortanın ömrüne ve hukuki kullanıma bağlı olarak değişiklik yapılabilir. Sorunun nedeni ve karşıtlıklar arasındaki anlaşmazlığın çözümü, sorunun çözüm sürecini belirleyecektir. Süreç tamamen ev sahibi ve kiracı arasındaki protokole göre değişmektedir. Tavan Akması Sonucu Tadilat Ücretini Kim Karşılar? yazımızda en merak edilen sorulara yanıt vermeye çalıştık.  Daha fazla bu konuda bilgi almak isterseniz bu konuda uzman bir avukata danışmanızda fayda var.

Blog
Yeni Trend Nedir

İlgili Bloglar