Şerefiyelendirme Nedir? Nasıl Yapılır?
Şerefiyelendirme Nedir? Şerefiyelendirme nasıl yapılır, Şerefiye farkı nedir? Şerefiye hesabı nasıl yapılır sorularına cevaplar verdiğimiz makalemizi sizler için derledik.
Şerefiyelendirme Nedir?
Şerefiyelendirme; inşaat şirketlerinin konutun özelliklerini dikkate alarak belirlediği rakam olarak tanımlanıyor. Sadece gayrimenkul satışlarında değil, kiralamada da belirlenecek rakamda şerefiyelendirme payı etkili oluyor. Satışlarda ise her ne kadar satan taraf şerefiyelendirme payını belirliyor olsa da aslında bu rakamı belirleyen alıcı oluyor. Çünkü çocuklu aileler parka bakan daireleri tercih ederken, yaşlı aileler giriş katlarını, genç evliler ise en üst katları tercih edebiliyor. Türkiye’de şerefiyelendirme konusu özellikle konut projelerinde rakamların yüksek olması nedeniyle çok dikkate alınması gereken bir konu durumuna geliyor. Çünkü satıcı taraf, şerefiyelendirme payını yanlış belirlemiş olabiliyor. Bu nedenle SPK belgesi olan bir gayrimenkul uzmanından ikinci bir görüş alarak yardım istemek daha akıllıca oluyor.
Şerefiyelendirme Nasıl Yapılıyor?
Öncelikle şerefiyelendirme için gayrimenkulün tüm bilgilerinin büyük bir dikkatle incelenmesi gerekiyor. Gayrimenkulün sahip olduğu her artı özellik için bir puan ekleniyor ve en yüksek puanı alan dairenin satış bedeli tavan bedel, en düşük puanı alan dairenin bedeli ise tavan bedel olarak belirleniyor. Diğer dairelerin bedelleri ise bu iki rakam arasında sıralanıyor. Bugün haksızlıkları önlemek için büyük konut firmaları tarafından özel şerefiye programları kullanılıyor. Bu özel programlarda klasik şerefiye özelliklerine konut yapılacak alanda bulunan konut adedi, toplam konut alanı, projenin rakımı, toplam parsel ve parselde bulunan blok adetleri, bloğun yer aldığı parsel, blokta ve katta bulunan daire sayısı, eğer varsa blokta arsa sahibine ait daire adedi ve daireler arası açıklık mesafesi gibi bazı detaylı özellikler de ekleniyor. Bu sayede şerefiyelendirme payının gerçeğe en yakın değerde çıkması sağlanıyor. Bugün tüm büyük konut projelerinde şerefiyelendirme skalası yine SPK onaylı bir gayrimenkul uzmanı tarafından, özel programlar kullanılarak yapılıyor.
Şerefiye hesabı nasıl yapılır?
Türkiye’de genellikle bu hesap eskiden kalma yöntemler ile yapılıyor. Güney cepheli ve orta katta bulunan daireler en çok prim ile satılan daireler oluyor. Fakat doğru bir şekilde şerefiye hesabı yapmak tecrübe ve emek ister.
Alıcılar bu konuda dikkatli olup avantaj sağlayabilir. Alıcının, inşaat firmasının yanlış hesapladığı bir daireyi, doğru tespit edip kar elde etmesi mümkün. Dairenin çevresinde bulunan evlerin fiyatları size fikir verebilir.
Şerefiye hesabı yapılmadan önce tüm bilgiler en ince ayrıntısına kadar toplanmalıdır. Her özellik için bir puan belirlenir ve evlerin karşılarına sahip olduğu özelliklere göre puanlar yazılır.
Günümüzde bu işlemler için şerefiye programları kullanılmaktadır. Konut adedi, toplu konut alanının toplam metrekaresi, parsel metrekare alanları, bloktaki parsel sayısı ve daire sayısı, kattaki daire adedi, güneş yönü, balkon puanı, park puanı, teras alanı, deniz görme açısı, cadde genişlikleri gibi değerler girilerek sonuç hesaplanır. Sisteme girilen verilerin doğru ve eksiksiz olması gerekiyor. Yapılan hesaplama sonucunda çıkan bedel, şerefiye bedeli olarak daire fiyatına ekleniyor. Şerefiye hesabı yapılırken aşağıdaki faktörlere göre değerleme yapılır.
- Daire Sayısı
- Asansörler
- Parsel
- Varsa Manzarası ve Mesafesi
- Cadde Genişliği
- Kat Daire Planı
- Güneşin Yönü
- Sosyal Olanaklara Yakınlık
- Semt
- Arazinin Çevreye Göre Yüksekliği
- Park ya da Bahçe Alanı
- Kattaki Daire Sayısı
Şerefiyelendirme Nedir? Nasıl Yapılır? isimli yazımızda size bu konuda aydınlatmaya çalıştık ama siz bu konu hakkında daha fazla yardım ihtiyacı hissederseniz Çanakkale Emlakçısını arayabilirsiniz.