çanakkale dükkan değerleme

Konut Üzerine İpotek Sorgulama Nasıl Yapılır ?

Konut Üzerine İpotek Sorgulama Nasıl Yapılır ? İpotek, bir alacağın ödemesini garanti altına almak amacıyla belirli bir taşınmazın rehin alınarak teminat olarak gösterilmesi işlemidir. Peki, bizler bir taşınmaz mal satın alırken taşınmazın üzerinde ipotek olup olmadığını nasıl ve nerden öğrenebiliriz? İşte sizler için tapu ipotek sorgulama nasıl yapılır, ipotek varsa eğer bu nasıl kaldırılır, ipotek fek yazısı nedir, e- devlet üzerinden ipotek kaldırma takibi nasıl olur veya başkasına ait tapu sorgulama işlemleri nasıl yapılır gibi bu ve bu konuya dair merak ettiğiniz bütün bu soruları Çanakkale Emlakçısı olarak burada derlemeye karar verdik..

Konut Üzerine İpotek Sorgulama Nasıl Yapılır ?
Konut Üzerine İpotek Sorgulama Nasıl Yapılır

Konut Üzerine İpotek Sorgulama Nasıl Yapılır ? Tapu İpotek Sorgulama Nasıl Yapılır?

Taşınmaz üzerinde tapu ipotek sorgulama işlemleri pek çok farklı durumda yapılabilmektedir. Eğer kendi üzerinize kayıtlı bir taşınmaz üzerinde tapu ipotek sorgulama işlemi yapacaksanız, bunun için iki yöntem bulunmaktadır. Bunlar:

-Bunlardan biri e-Devlet üzerinden online olarak gerçekleştirilen sorgulama işlemidir. e-Devlet sistemi üzerinden giriş yapabilmek için taşınmaz sahibi, https://www.turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama linkine tıklayarak e-Devlet sistemine kendi bilgileri ile giriş yaparak tapu üzerindeki ipotek bilgilerine ulaşabilir. Eğer tapu sahibinin e-Devlet şifresi yoksa PTT’ye giderek T.C. kimlik numarası ile şifre alması gerekmektedir.

İkinci olarak da tapu sahibi taşınmazın kayıtlı olduğu Tapu Müdürlüğü’ne nüfus cüzdanı ile giderek ipotek sorgulama işlemini kolaylıkla öğrenebilmektedir.

Tapu İpotek Kaldırma İşlemi Nasıl Yapılır?

İpotek, bankaya mevcut olan borç durumunda tapuda oluşturulmuş bir tür sicil kaydı özelliğidir. Oluşturulmuş mevcut ipoteğin kaldırılabilmesi için ilk olarak kişinin ipoteğe ilişkin var olan borcu bütünüyle ödenmiş olması ve borcun ödenmesinden sonraki tapu ipotek kaldırma işlemi için de bankaya müracaat etmesi gerekmektedir.

Bankaya ipotek kaldırmak amacıyla müracaat edebilme süreci, bankadan bankaya göre farklılık göstermekte olup bazı işlemler için beklenmesi gereken uzun bir süreci içine almaktadır. Bu süreç boyunca banka ilgili durumdaki kişiye dair oluşturulmuş olan borç dosyasını incelemeye tabi tutacaktır. Bu işlemlerin tamamlanmasının ardından bankanın yanıtı ancak olumlu yönde ise kişiye ipotek yazısı vermektedir. Bankadan ipotek fek yazısının alınmaması halinde ipotek kaldırma işlemi gerçekleştirilememektedir. Bankalar tarafından borçlu olan kişilere verilen ipotek fek yazısı bireylerden alınacak belirli tutarlardaki ücretler karşılığında verilmektedir.

Fek Yazısı Nedir ?

E-DEVLET SİSTEMİ ÜZERİNDEN İPOTEK KALDIRMA TAKİBİ NASIL YAPILMAKTADIR?

Kredi kullanarak edinilmiş konut üzerinden ipoteği kaldırmak için başvuru yapıldıktan sonra ipoteğin kalkıp kalkmadığını e-Devlet sistemi üzerinden aşağıdaki adımlar ile kolaylıkla takip edebilirsiniz.

https://www.turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama linkine ulaşarak e-Devlet sistemine T.C kimlik numarası ve şifreniz ile giriş yapınız.

-Açılan sayfada kişinin adına kayıtlı olan taşınmazların listesi görüntülenecektir.

-İpotek kaldırma başvurusu yapılmış olan taşınmazlar için “Detaylar” butonuna tıklayın.

-Açılan sayfada ilgili taşınmazın bilgilerinin yer aldığı tablonun altında bulunan “Taşınmazınızın üzerinde bulunan (şerh, beyan, rehin, irtifak hakkı vb.) için tıklayınız.” kısmına tıklayın.

-Son sayfadaki bölümde “Taşınmazınıza ait herhangi bir şerh bilgisi bulunmamaktadır.” yazıyorsa konut üzerindeki ipoteğiniz artık kaldırılmış demektir.

BAŞKASINA AİT TAPU SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Başkasına ait tapu sorgulama işlemi yapmak ne yazık ki yasal olarak uygun bir işlem değildir. Tapu bilgilerinin üçüncü kişilere verilmesi kanunen yasaktır. Bu konuda ancak yasal yollara başvurabilirsiniz. Avukatların başkasına ait tapu sorgulama yetkileri olduğu için sorgulama yapmak isteyen kişi, bir avukata başvurarak kanuni prosedürler çerçevesinde söz konusu kişiye ait tapu bilgilerini öğrenebilmektedir.

İpotek Fek Yazısı Nedir?

Kişi borcunun tamamını ödediği zaman ipoteğin kaldırılması için banka tarafından hazırlanan belgeye fek yazısı denmektedir. Bankalar tarafından borçlu olan kişilere verilen ipotek fek yazısı bireylerden alınacak belirli tutarlardaki ücretler karşılığında verilmektedir.

İpotek Sözleşmesi Nedir ?

Gayrimenkul Üzerindeki Eski Emlak Vergisi Borçlarından Kim Sorumludur?

Emlak vergisi borç bilgisi de üçüncü kişilerle paylaşılmamaktadır. Emlak borcu bilgisini öğrenmek için e-Devlet uygulaması kullanılabileceği gibi bağlı olunan belediyelere de başvurulabilir. Alıcı yine, satıcıdan “borcu yoktur” ibareli belgeyi talep etmelidir.

Satışı yapılan mülklerin geçmişten kalan tüm emlak vergisi borçlarından eski malik sorumludur. Fakat ilgili kanun, mülke ait olan ödenmemiş eski emlak vergisinden yeni maliki de sorumlu tutabilmektedir. Ancak yeni malik, sadece müteselsilen sorumlu tutulur. Müteselsilen, hukuki bir kavramdır, zincirleme olarak ya da dolaylı olarak anlamına gelmektedir.

TAPUDA İPOTEK LEHTARI NE DEMEK?

Tapunun üzerinde yer alan ipotek işleminde önemli kriterlerden biride lehtardır. Hukukta en sık kullanılan terimler arasında yer alan lehtar senedin üzerinde adı yazan isimdir. Bu isim bir kişiye ait olabileceği gibi şirket gibi tüzel bir kişilikte olabilir. Senedi elinde tutan ya da emrinde olan kişi lehtar olarak kabul edilir.

Tapuda ipotek lehtarı da tapu siciline şerh koyduran alacaklıdır. Günümüzde tapuda ipotek işlemi en sık olarak bankaların konut kredisi paketlerinde ve yüksek limitli ihtiyaç kredisi paketlerinde uygulanmaktadır. Banka konut kredisi onayı vermesi durumunda tapuda satış işlemi yapılırken banka lehine ipotek şerhi koydurur. Bu şerh ile kişi konut kredisi borcunu bitirene kadar banka konut üzerinde satış hakkına sahiptir. Bankaya olan borç bittiği anda tapunun üzerine konulan ipotek şerhi kaldırılır. Bunun üzerine bankadan borcu yoktur yazısı alınarak tapuya başvuru yapılması yeterlidir.

Arsa Payı Hisse Pay Payda Ne Demektir ? 2023

 

Blog
Yeni Trend Nedir

İlgili Bloglar