İskan Belgesi Örneği

İskan İçin Gerekli Belgeler 2022

İskan için gerekli belgeler 2022 yazımızda iskan ile ilgili tüm sorularınızı yanıtlamaya çalışacağız.

İskan

Ruhsatı inşaatın bitmesi sonrasında binanın kanun ve yönetmeliklerde belirlenen standartlara uygun olduğunu teyit eden yapı kullanım izni belgesidir. Bu belge Belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimi tarafından düzenlenir.

İskan belgesi, yapı kullanım izin belgesidir. Ruhsatlı şekilde yapılan inşaatların tamamlandığına dair belgelerle, yasal olarak yapının kullanım izni verilmesine iskan izni denilir. Verilen izin belgesine ise iskan belgesi deniliyor.

"<yoastmark

Oturma izni verilmiş eve yapı izin belgesi olan ev denir. Başka deyişle Yapı Kullanma izni, ruhsatlı binaların, İmar Müdürlüğünce düzenlenen, ruhsat eklerine uygun olup olmadığını gösteren belgedir.

Yasal olan süreçlerini henüz tamamlanmayan binalar, bu belgeyi alamazlar. 3194 Sayılı İmar Kanunu kapsamında; ruhsatın verildiği tarihten itibaren 5 yıl içerisinde iskan belgesinin alınmış ve inşaatın da bitirilmiş olması zorunludur. 5 yıl içerisinde inşaatları bitmiş olup, hala bu belgeyi almamış olan binaların inşaat ruhsatları hükümsüz hale gelir. Bu durum karşısında söz konusu yapı kaçak ve ruhsatsız yapı statüsüne girmiş olur. Ülkemizde tamamlanmış ve artık yerleşimi olan binaların %60’ının iskanı yoktur. Bunun nedeni, inşaatı yapan şirketlerin onaylı projeleri uygun yapılmamasından ya da sigorta primlerinin ödenmemiş olmasından kaynaklıdır.

İskan nasıl alınır?

İskan belgesi almak için gerekli evraklar hazırlanmadan önce bir dilekçe ile; inşaat sahibi, müteahhidi veya yetkilisi Belediyeye başvuru yapar. Yapı Kullanma izni teknik elemanları tarafından binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını kontrol ederler. Binanın bir teknik eksikliği yoksa mal sahibi veya müteahhidinden yapıyla ilgili olarak TEDAŞ, Sivil Savunma Müdürlüğü, TÜRK Telekomünikasyon A.Ş., İtfaiye Müdürlüğü gibi kuruluşlardan su, asansör, elektrik, sığınak, yangın, telefon tesisatları ile ilgili teknik raporlarla birlikte, Yapı Kullanma İzni Amirliğine yapının kontrolü altında ruhsat ve eki projesine uygun olarak yapıldığına dair noter onaylı taahhütnameyi vermesi istenir.

Bu işlemden sonra Genel Yapı İzin Raporu düzenlenmiş binalardaki bağımsız bölüm sahipleri 3 adet tapu fotokopisi ile Belediye İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni Amirliğine başvurarak harçlarını ve vergilerini ödeyerek kendi bağımsız bölümü için yapı kullanma izin belgesi alabilir.

İkan Belgesi Alma 2022

İskan Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

İskan başvurusu için gerekli belgeler 2022 yılında da şu şekilde istenmektedir;

  1.  Başvuru dilekçesi,
  2.  Mimari müracaat formu,
  3.  Isı yalıtım belgesi,
  4.  Röperli kroki,
  5.  Fen İşleri Müdürlüğü uygunluk yazısı,
  6.  İş bitirme tutanağı,
  7.  Sivil Savunma Müdürlüğü uygunluk yazısı,
  8.  Yapı Denetim Sertifikası,
  9.  Harç ücretleri makbuzları,
  10.  Eğer varsa asansör ruhsatı,
  11.  İnşaat ruhsatı fotokopisi,
  12.  Enerji Kimlik Belgesi,
  13.  Hakediş raporu,
  14.  İSKİ uygunluk raporu,
  15.  SGK yapı raporu,
  16.  İtfaiye yapı raporu.

İnşaat sahibi tarafından yapılan dilekçeli başvuru sonrası en geç 30 gün içinde belediyelerce gerekli kontrolleri gerçekleştirir. Kontroller sonucunda uygun görüldüğü takdirde İskan Belgesi verilir.

İskan belgesi alabilmek için inşaat firmasının müteahhidi ya da yetkilisi bir dilekçe ile birlikte ilgili olan belediyeye başvuru yapması gerekir. Başvurunun ardından, Yapı Kullanma Teknik İzni birimi tarafından görevlendirilen yetkililer söz konusu olan binanın hem ruhsata hem de eklerine uygun bir şekilde yapılıp yapılmadığını kontrol ederek saptarlar. Eğer binanın teknik açıdan herhangi bir eksikliği bulunmuyor ise müteahhidinden veya mal sahibinden yapı ile ilgili gerekli olan belgeleri temin etmeleri ve Yapı Kullanma İzni Amirliğine vermeleri istenir.

Yapı Kullanım Amirliğine verilmesi istenen belgeler ve temin edilecek kuruluşlar ise şu şekildedir;

·Sivil Savunma Müdürlüğü, TEDAŞ, İtfaiye Müdürlüğü ve TÜRK Telekomünikasyon A.Ş., gibi kuruluşlardan; telefon, su, sığınak, asansör tesisatı ve elektrik ile ilgili teknik raporlar.

·Yapının fenni sorumlusu tarafından ruhsat ve eki projesine uygun olarak yapıldığını içeren noter onaylı taahhütname.

Taahhütname ile birlikte teknik raporlar Yapı Kullanma İzni Amirliğine verildikten sonra söz konusu yapı için gerekli olan “Genel İskan Raporu ” hazırlanmaya başlar. Raporun düzenlendiği binalarda bulunan bağımsız bölüm sahipleri Belediye İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni Amirliğine “yapı kullanma izin belgesi” alabilmek için başvuru yapabilirler. 3 adet tapu fotokopisi ile başvuru yaparak harçlarını, katılım paylarını ve emlak vergisini ödeyip kendi bağımsız bölümü için vergi dairesinden ilişiğini keserek yapı kullanma izin belgesi alabilirler.

İskan Belgeleri 2022

İskan ruhsatı almak için gerekli olan belgeler nelerdir?

Tapu,

Oda onaylı mimari proje,

Ruhsat başvuru dilekçesi,

Belediyeden alınan İmar durumu belgesi,

Mimarlar odasından sicil belgesi,

Kadastro Müdürlüğü’nden alınan Aplikasyon belgesi,

İnşaat Mühendisi Oda sicil belgesi,

Oda onaylı Betonarme statik proje,

Elektrik Mühendisi Oda sicil belgesi,

Oda onaylı Elektrik tesisatı projesi,

Zemin etüd raporu,

Makine Mühendisi Oda sicil belgesi,

Yapıya ilişkin bilgi formu,

Oda onaylı Sıhhi tesisat projesi,

Şantiye şefi sözleşmesi,

Yapı denetim şirketinin belgeleri ve yapı denetim sözleşmesi,

Harita uygulama sorumlusu ve evrakları,

Yapı denetim şirketi ücretinin % 20’lik kısmının yatırıldığını gösteren banka dekontu,

Yapı Müteahhidi ile ilgili belgeler.

İskan İçin Gerekli Belgeler 2022 adlı yazımızı beğendiyseniz Şerefiyelendirme Nedir? Nasıl Yapılır? yazımızı da okuyabilirsiniz.

Blogs
What's New Trending

Related Blogs