İmar Planı

İmar Planı nedir, Ada, Parsel, Pafta nedir?

İmar Planı nedir, Ada, Parsel, Pafta nedir? Gayrimenkul satın almak isteyenler satın almayı gerçekleştirmeden önce gayrimenkulün tapu belgesini mutlaka sorgulatmalıdır. Ada ve parsel sorgulamanın hukuki bir konu olduğu için kişi ve kişilerin detaylı bir araştırma yapması gerekmektedir. Canakkalemlakcisi.com olarak sizler için Tapu ve Kadastro işlemlerinde sıklıkla karşılaştığımız ada, parsel, pafta ve imar planı terimlerinin anlamlarını derledik.

Ada Parsel

Ada Nedir?

Ada ; kamuya ait olan, yol, cadde, deniz, göl, orman gibi çevresi yapay ve doğal sınırlarla sarılı parsel ler topluluğudur. En basit haliyle ifade etmek istersek meydan, cadde, sokak, akarsu, göl, dere, deniz, ark veya yol ile çevrili olan alan ifadesi kullanılabilir.

Bir ada kadastro çalışma alanı ile sınırlıysa veya devlet demir yolları arazisi ile çevrilmiş parsellerden oluşuyorsa kadastro adası olarak isimlendirilir. Ada kavramıyla ilişkili olan bir diğer kavram ise imar adasıdır.

İmar adası , imar planında bulunan kurallara göre ortaya çıkan yapay sınırlarla çevrili olan alandır. Yerleşim birimlerindeki imar planlarında ada olarak ifade edilen yerlerin numarası 101 ile başlamakta ve parsel ölçümü sonlanana kadar ardışık numaralar verilerek arazi kayıt altına alınmaktadır.

Parsel Nedir?

Parsel , İmar Kanunu’nun maddelerine göre sınırları belirlendikten sonra ayrılmış ve sınırları belirlenmiş arazi parçalarına verilen isimdir. İmar Kanunu’nda parsel, “Ayrılıp sınırlandırılmış arazi parçası” olarak tanımlanmıştır. İmar planında parsellerin birleşmesi ile adalar oluşturulmaktadır. Bir parselin bir veya birden fazla sahibi olabilir. Parsel sahipleri özel kişiler, kamu kuruluşları veya vakıflar olabilir. Parsel çeşitlerini incelediğimizde iki farklı parsel çeşidi bulunduğunu gözlemliyoruz.

Kadastro parseli , sahipliği tescil edilen ve kadastro adalarının içerisinde yer alan parsellere verilen addır. Kadastro yapıldıktan sonra kadastro parseli ada sınırlarının içerisinde yer almalıdır.

İmar parseli , imar adaları içerisinde bulunan kadastro parsellerine verilen isimdir. İmar parseli, imar yönetmeliği ve imar planına uygun olarak düzenlenmektedir.

Parsel Nedir?

PAFTA NEDİR?

Pafta , belirli bir ölçekteki büyük bir haritanın, planını ve modelini oluşturan küçük parçaların her biridir. Arazilerin küçültülerek harita üzerindeki yansımaları olarak da ifade edilebilmektedir. Paftalar harita mühendisleri tarafından çizilmektedirler. Pafta, bir ilçe veya şehir haritasının üzerinde çalışılabilmesi için büyük ölçekte hazırlanmalıdır. Bir pafta hangi kurum adına çizildiyse o kurumun onayını taşıması gerekmektedir. Paftaları onay sürecinde Valilikler, Karayolları İl Müdürlükleri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri, belediyeler, üniversiteler ve DSİ gibi önemli kuruluşlar görev almaktadırlar. Pafta çiziminin eksiksiz olabilmesi için içerisinde; arsa alanı, arsaya ait tapu kaydı, arsa alanının kullanım amacı, ada ve parsel numaraları, kat adedi, yapı sahibi ve müteahhidi, yapı inşaat alanı ve toplam yapı inşaat alanı, proje denetimi yapan denetçi, mimar ve mühendisler bilgilerini içermesi gerekmektedir.

İMAR PLANI NEDİR?

İmar planı , imar yapılacak yerleşim alanlarının tüm detaylarını içeren plana verilen isimdir. İmar adası içerisinde bulunmakta olan imar adalarından ve parsel parçaları ndan oluşmaktadır. İmar planı herhangi bir mülke ait ada ve parsel bilgilerini içermektedir. Bu sayede mülkün yeri resmi bir şekilde gösterilir. Şehrin sosyal, kültürel ve çevresel alanlarını, ulaşım altyapılarını ve yerleşim düzenlerini belirlemektedir. Mülk sahibi olmak isteyen bir kişi gayrimenkulün imar bilgileri ne ulaşarak mülke ait sorunlara veya mülkün sorunsuz olduğuna dair bilgiye ulaşabilir.

İmar Planı nedir, Ada, Parsel, Pafta nedir? başlıklı yazımızı ve bu konuya benzer olan diğer yazıları okumaya devam etmek için canakkalemlakcisi.com sitesi üzerindeki blog sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Blogs
What's New Trending

Related Blogs