Çanakkale Gezilecek Yerler

Çanakkale Merkez Gezilecek Yerler 2024

Çanakkale Merkez Gezilecek Yerler 2024 yazımızda sizin için neler yapabileceğinizi, Çanakkale Müzesi, Athena Tapınağı, Çanakkale Deniz Müzesi vb. bir çok yerden bahsediyor olacağız.

Çanakkale Merkez Hakkında

Çanakkale Şehir hakkında: Türkiye’nin kurtuluşunda en önemli mücadelelerin verildiği ve muhteşem bir kahramanlık öyküsünün yazıldığı Çanakkale, Anadolu’nun kuzeybatısında, Marmara ve Ege Bölgesi içerisinde toprağı bulunan doğal güzelliklerle dolu  bir şehirdir. Edirne, Balıkesir ve Tekirdağ şehirleriyle komşudur. Çanakkale’nin nüfusu 2019 yılı verilerine göre 540.662’dir. Bu oranla Türkiye’nin 39. büyük şehridir. Çanakkale Destanı’yla ünü tüm dünyaya yayılan şehre bağlı Gelibolu Yarımadası, özellikle 18 Mart Çanakkale Zaferi’nde milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Kaç günde gezilir: Çanakkale gezisi için ortalama 3 gün yeterli olacaktır.

Ziyaret için en uygun zaman: Çanakkale yılın her döneni ziyaret edilebilir. Lakin şehrin en popüler dönemi Nisan ve Eylül ayları arasını kapsayan yaz sezonudur.

Müze kartları: Çanakkale’de bulunan müzelerin çoğunda, Müzekart geçerlidir. Türkiye’nin hemen her şehrinde geçerli olan Müzekart ve Müzekart+ ile Çanakkale’de de birçok müzeye ücretsiz veya indirimli olarak giriş yapabilirsiniz.

Çanakkale’de Popüler Yerler

Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Anıtı

Çanakkale gezilecek yerler ilk sırasında elbette ki Çanakkale Şehitliği geliyor. 1960 yılında açılan Şehitlik ve Şehitler Anıtı, 1915 yılında Çanakkale Savaşı’nda hayatını kaybeden Mehmetçikler adına yapılmıştır. Gelibolu Yarımadası Milli Parkı içinde bulunan anıt, bölgenin en önemli ziyaret noktalarının başında gelmektedir.

Neden Gitmeliyim? Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Abidesi, Türk milletinin aziz tarihini anlamak ve şehitlerimizin her birini yad etmek için her vatandaş tarafından mutlaka ziyaret edilmelidir. Çanakkale Boğazı’nın ucunda, Morto Koyu-Hisarlık Tepe üzerinde yer alan Şehitler Anıtı, Feridun Kip, İsmail Utkular ve Doğan Erginbaş tarafından tasarlanmış, 17 Nisan 1954 yılında ise temeli atılmıştır. Dört ayak ve bir kubbeden oluşan 41,7 metre yüksekliğindeki anıtın ziyarete açılışı ise 21 Ağustos 1960 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Devasa bir yapı olan Şehitler Anıtı’nın yanında ayrıca; Mustafa Kemal Çanakkale’de Anıtı, Türk Bahçesi, Mehmetçik Anıtı, Meçhul Asker Kabri, Yaralı Asker Anıtı ve Türk Şehitliği yer almaktadır.

Tarihteki en kanlı savaşlardan birine sahne olan Çanakkale’de 213.882’den fazla şehidin var olduğu bilinmektedir. Anıtın denize bakan ayaklarında deniz savaşları; karaya bakan ayaklarında ise karada verilen mücadele yazılı bir şekilde anlatılmaktadır. Tavanında mozaikle işlenmiş bir Türk bayrağı yer almaktadır. Şeref Holü’nde ise Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale Şehitlerine ithafen yazdığı şiirinden bir dörtlüğün yer aldığı lahit taşı ziyaretçileri karşılamaktadır. Şehitliğin giriş kapısının hemen sağında Mustafa Kemal tarafından 1934 yılında yabancı askerlere hitaben yazılan ünlü sözleri yer almaktadır.

Türkiye’nin ve Türk milletinin sağlam temellere dayandığı ve yıkılmaz olduğu anlamını taşıyan Şehitler Abidesi’nin yanında bulunan Türk Bahçesi’nde lale motifi oldukça dikkat çekicidir. Lale, Orta Asya’dan Anadolu’ya getirilen Türklere özgü bir çiçektir. Bunun yanı sıra bahçe içerisinde bulunan 8 siyah Türk Bayrağı, Çanakkale Cephesi haricinde Osmanlı’nın katılıp kaybettiği 8 ayrı cepheyi simgeler.

Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Anıtı, Türkiye’nin dört bir köşesinde kutlanan 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nde milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilir. Hatta bunun için ülke çapında Çanakkale Turları düzenlenir. Şehitlikte İngiltere, Fransa ve Anzaklara ait anıtlar da bulunup; her biri kendi ülkesinin vatandaşları tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir.

Çanakkale de Gezilecek Yerler 2024

Çanakkale Aynalı Çarşı

Çanakkale’nin tarihi yerleri arasında önemli bir yere sahip olan ve 1890 yılında inşa edilen Aynalı Çarşı, Çanakkale Savaşları sırasında büyük hasar almıştır. Çarşı, o dönemlerde o kadar meşhurdur ki Çanakkale türkülerine dahi konu olmuştur. Çarşının isminin aynalı olmasının ise o zamanlar çarşıda “Ayna” ismi verilen at gözlüklerinin satılmasından geldiği rivayet edilmektedir. Çarşı 1960 yılında restore edilerek hasarlı görünümünde kurtulmuştur. Günümüzde çarşıda çeşitli hediyelik eşyalar satan dükkanlar bulunmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Aynalı Çarşı’nın, Osmanlı Dönemi, II. Abdülhamit padişahlığında, 1889 yılında “İlyo Halyo” adlı Yahudi tüccar tarafından İstanbul‘daki Mısır Çarşısı’nın minyatürü olarak yaptırıldığı biliniyor. Çarşının kırmızı taştan yapılmış, kemerli kapısı mimari yapısı ve kabartma çiçek desenleriyle süslenmiş kilit taşıyla dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra giriş kapısı üzerinde bir kitabe bulunuyor. Kitabe üzerinde ”Adaletliliği ile tanınan Sultan Gazi II. Abdülhamid Hazretleri’nin lütuf ve sahip çıkmalarıyla, kendine bağlı Musevi uyruğundan, İlyo Halyo kullarının çabalarıyla yaptırılmış ve gönülde yer tutan çarşıdır.” yazıyor.

130 yıllık bir tarihe sahip olan Aynalı Çarşı, Çanakkale ile özdeşlemiş, şehri simgeleyen önemli yapılardan biridir. 57 esnafın bir arada, birlik içinde çalıştığı çarşıda, genel olarak seramik tarzı hediyelik ürünler satılıyor. Şehir merkezinde bulunan Feribot İskelesinden veya Çanakkale Saat Kulesi’nden 5-10 dakikalık kısa bir yürüyüşle çarşıya ulaşabilirsiniz. Şehrin sembollerinden biri olan Aynalı Çarşı’yı, sizler de Çanakkale’de gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.

Troya Antik Kent
Çanakkale Merkez Gezilecek Yerler

Truva (Troya) Antik Kenti

Kaz Dağı eteklerinde, Çanakkale il sınırları içinde, günümüzde Hisarlık olarak adlandırılan Arkeolojik bölgede yer alan Truva Antik Kenti, diğer adıyla Troya, Homeros’un İlyada destanında bahsi geçen Troya Savaşı’na sahne olan tarihi şehirdir. Antik kentin keşfi, Alman arkeolog Heinrich Schliemann tarafından, 1870’li yıllarda gerçekleştirilmiştir. Kazıların yapıldığı dönemde, ortaya çıkartılan tarihi eserlerin çoğu maalesef yurt dışına kaçırılmıştır. Lakin günümüzde eserlerin bir kısmı Türkiye’de, bir kısmı da Rusya ve Almanya’daki müzelerde sergilenmektedir.

1998 yılından itibaren UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Truva Antik Kenti’nin tarihi M.Ö. 3 binli yıllara kadar dayanmaktadır. Son derece gelişmiş bir kanalizasyon sistemi ve yapı temelleri, tiyatrolar, hamamlar, çeşmeler, heykeller ve bunlar gibi daha birçok buluntu Truva Antik Kenti’ndeki arkeolojik çalışmalar sonucu ortaya çıkan eser ve yapılardır. Yunan mitolojisinde Zeus’u kandırdığı için yine Zeus tarafından Olympus’tan aşağı atılan tanrıça Ate’nin ilk düştüğü yer olarak geçen Troya hakkında bir dizi efsane anlatılır.

Bir Efsane! Truva Antik Kenti

Frigya Kralının düzenlediği bir yarışma sonucu, kent kurma hakkına sahip olan Tros’un oğlu İlios tarafından kurulmuştur. İlios, Yarışmada ödül olarak verilen siyah boğayı takip edip, boğanın durduğu yere bir kent kurmaya karar verir. Boğanın, Tanrıça Ate’nin Zeus tarafından düşürüldüğü tepede yere çömelmesiyle, şehir bu tepe üzerine kurulur. Kurulan şehre İlios’un babası Tros’tan dolayı ‘‘Troya’’ adı verilir. Daha sonra Akalar tarafından şehir yıkılır.

Efsaneye göre bunun sebebi Tanrıça Ate’nin getirdiği kötü şanstır. Bir diğer efsanede; Kaz Dağındaki tanrıçalar arası güzellik yarışması sonucu, evli bir kadın olan Helen dünyanın en güzel kadını seçilir. Dünyanın en güzel kadının aşkını kazanan Priamos’un oğlu Paris, Helen’i kaçırıp, Troya’ya getirir. Bu olay sonucu Troya’nın yıkılmasına yol açan büyük Truva Savaşı gerçekleşir.

Troya Ören Yeri girişinde, hem dünyanın hem de Çanakkale’nin en önemli çağdaş arkeoloji müzelerinden biri olan Troya Müzesi yer almaktadır. 2018’de ziyarete açılan müzede, Troya ile ilgili önemli bulgu ve yapılar sergilenmektedir. Son dönemlerde yapılan çalışmalarla Çanakkale Arkeoloji Müzesi de Troya Müzesi’ne dahil edilmiştir. Müze girişi ücretli olup; Müzekart ve Müzekart+ geçerlidir. Kenti ziyaret etmeye geldiğinizde kendine münhasır havası ve sakinliği ile insanda dinginlik hissi uyandıran Geyikli’de biraz vakit geçirebilir ve keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.

Troya Atı
Çanakkale Merkez Gezilecek Yerler

Çanakkale Truva Atı

Yunun mitolojisinde ve Homeros’un destanında adı geçen meşhur Truva Atı, Troya (Truva) Savaşı’nın son bulması için Odysseus’un dahice bir planı sonrası ortaya çıkmıştır. Bu meşhur savaşın Çanakkale topraklarında gerçekleştiğine inanılmaktadır. Bu efsaneden dolayı Kültür Bakanlığı, 1973 yılına gelindiğinde atın bir kopyasını yaptırmaya karar verir. Lakin Truva atı zaman içerisinde epeyce eskimeye ve tahrip olmaya başlar.

Sonraki yıllarda Truva efsanesini filme çeken Hollywood sinema ekibi, filmde kullanılmak üzere orijinaline çok benzer bir Truva atı maketi yaptırır. Film çekimleri tamamlandıktan sonra söz konusu at, Çanakkale’ye hediye edilir. Truva Atı o gün bugündür Çanakkale’nin göbeğinde sergilenmektedir.

Çanakkale Truva Atı, Yunan mitolojisinde İthaka (Akhalılar) kralı olarak bilinen Odysseus’un Truva surlarını aşmak ve şehre gizlice girmek için yaptırdığı bir at maketidir. Kesin zekası ile ünlü olan Odysseus, Troya ile Akhalılar arasında 10 yıldır süregelen savaşı bitirmek ve Troya’yı ele geçirmek üzere, at maketini Troyalılara hediye eder ve savaştan çekiliyormuş gibi görünür. Planına göre Akhalıların üst düzey komutanları ve Odysseus Truva Atı’nın içine gizlenecekler ve vakti geldiğinde çıkıp şehri ele geçireceklerdir. Hikayeye göre: ‘‘Tahta at Tanrıça Athena’ya ait kutsal bir sunaktır. Atın devasa olmasının sebebi Troyalıların onu şehrin içine almalarını engellemek içindir.

Akhalıların beklentisi Troyalıların bu atı yakıp yıkmalarıdır. Böylece Tanrıça Athena’nın öfkesi Troya üzerine yönelecektir. Eğer Troyalılar atı şehrin içine alıp onu korurlarsa Athena’nın lütfu onlara yönelecektir. Troyalıların atı kabul etmesi için anlatılan bu uydurma hikayeden sonra istenilen olur ve Troyalılar atı kabul eder. Bunun üstüne savaşın bitişini kutlamak için gece bir eğlence düzenleyen ve alkolün de etkisiyle sızıp kalan Truvalılar, Akhalıların saldırısına uğrar ve katledilirler. Truva’nın baştan sona yakıldığı bu katliamın akabinde şehir yerle bir olur ve tamamen yıkılır.”

Kilitbahir Kalesi

Çanakkale’nin Eceabat ilçesine bağlı bir köy olan Kilitbahir, Gelibolu Yarımadası’nın güneyinde boğazın en dar yerinde konumlanıyor. Kilitbahir, isim olarak, ”deniz kilidi” anlamına geliyor. Köyü önemli kılan özeliği ise Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan üç yapraklı yonca biçiminde büyük bir kale olan Kilitbahir Kalesi’ne sahip olmasıdır. İstanbul kuşatması sırasında Bizans’a yardım götürülmesini engellemek amacıyla yaptırılan kale, avlu içinde 7 katlı üçgen bir iç kaleden ve bu kaleyi çevrelen iç ve dış sur duvarlarından oluşuyor.

Kilitbahir Kalesi, Çanakkale Savaşı sırasında da önemli rol oynamış, 1980 yılında Kültür Bakanlığı tarafından “Korunması Gereken Kültürel Varlık” olarak tescillenmiştir. En son 2011-2013 yılları arasında restore edilen Kilitbahir Kalesi, günümüzde binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Gitmişken kalenin çıkışında kıyı boyunca uzanan ve Namazgah Tabyası olarak bilinen bölgeyi de ziyaret etmeyi unutmayın!

Kaçırmayın! Kilitbahir’e Çanakkale merkez iskeleden hareket eden GESTAŞ feribotları vasıtasıyla ulaşabilirsiniz. Haftanın yedi günü düzenlenen GESTAŞ seferleriyle ilgili daha fazla bilgi almak için linke tıklayabilirsiniz.

Conk Bayırı

Conkbayırı

Conkbayırı, Gelibolu Yarımadası‘nın batı sahilinde, Eceabat ilçesinde, Kabatepe ile Besim Tepe arasında kalan tepede yar alıyor. Çanakkale gezilecek yerler arasında önemli bir yere sahip olan Conkbayırı, Mustafa Kemal’in taarruz emrini verdiği yer olarak Çanakkale Savaşı’nın en önemli anlarına tanıklık etmiştir. Anzac birlikleri 8 Ağustos 1915’te tepenin bir bölümünü ele geçirmiş, hava karardığında Çanakkale‘nin ışıklarını görünce bu noktayı Çanak Bayırı anlamına gelen “Chunuk Bair” olarak adlandırmışlar. Sonrasında halk arasında dönüşen tepenin adı Conkbayırı olarak kalmış ve günümüze bu şekilde ulaşmıştır.

Neden Gitmeliyim? Atatürk, 1915’te Conkbayırı Süngü Taarruzunu yönetirken bir şarapnel parçası göğsüne isabet etmiş, sağ göğüs cebinde bulunan saat sayesinde mutlak bir ölümden kurtulmuştu. Bu olayı yaşandığı nokta, 4 top güllesi ve bir levha ile belirtilmiş; üzerine ise Mustafa Kemal’i elindeki kırbacıyla tasvir eden bronz bir heykeli içeren Conkbayırı Atatürk Anıtı inşa edilmiştir.

Kaçırmayın! Conkbayırı’na ulaşmak için Çanakkale merkez iskelesinden, düzenli olarak hareket eden GESTAŞ’a ait Eceabat feribotlarına binmelisiniz.

57. Piyade Alayı Şehitliği

57. Piyade alayı, Osmanlı Ordusuna mensup askerlerden oluşan ve tamamı savaş sırasında yaşamını yitiren askerlerin oluşturduğu bir birliktir. Çanakkale Kara Savaşları’nın başlangıcı kabul edilen Anzac çıkarmasındaki ve diğer muharebelerdeki başarısıyla bilinen 57. Piyade Alayı’nı anmak ve şehitlerimizin ruhlarını yad etmek için Gelibolu Yarımadası’nda Eceabat ilçesi, Kocadere mevkiinde bir şehitlik anıtı inşa edilmiştir.

Yarbay Hüseyin Avni Bey’in komutasındaki 57. Piyade Alayı’nın Çanakkale Savaşı için önemi çok büyüktür. Büyük bir mücadele örneği gösteren alay, 628 şehit vermiştir. Kahraman şehitlerimiz anısına 1992 yılında açılan şehitlik, Çanakkale’de en çok ziyaret edilen noktalar arasında yer almaktadır. Ayrıca Şehitlik girişinin solunda, 10 Eylül 1994 tarihinde, 108 yaşında vefat eden son Çanakkale gazisi Hüseyin Kaçmaz’ın tasvir edildiği bir bronz heykel bulunmaktadır. 57. Piyade Alayı’nın yad edildiği bir diğer şehir Adana’dır. Adana’da kahraman piyadelerin adını taşıyan ‘‘57. Alay Şehitleri Camii’’ bulunmaktadır.

Seyit Onbaşı Anıtı

Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde, Rumeli Mecidiye Tabyası’nda bulunan Seyit Onbaşı Anıtı, Çanakkale Şehitliği’nin en sık ziyaret edilen yerlerinden biridir. Seyit Onbaşı, Çanakkale Savaşı sırasında 275 kilogramlık top mermisini tek başına kaldırmasıyla ünlenmiştir. Bu top mermisiyle savaşın seyrini değiştiren ve Türklerin lehine çeviren Seyit Onbaşı, tek başına kaldırdığı mermiyi topa sürmesiyle zırhlılardan birini batırmıştır.

Neden Gitmeliyim? Asıl adı Seyit Ali Çabuk olan Seyit Onbaşı’nın Balıkesir’in Çamlık köyünde doğduğu bilinmektedir. Güçlükle sırtlayıp, merdivenleri tırmandıktan sonra, üçüncü atışında zırhlı gemiyi batırmayı başaran Seyit Onbaşı’nın kahramanlık öyküsü, tüm Anadolu’ya yayılmış ve bizzat Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük takdirini kazanmıştır. Çanakkale zaferinde büyük rolü olan Seyit Onbaşı gibi nice Mehmetçiğimizi temsil eden bu anıt, aynı zamanda şehrin de simgesi haline gelmiştir. Dolayısıyla Çanakkale’de gezilecek yerler listesine sizler tarafından da mutlaka eklenmelidir.

Kaçırmayın! Seyit Onbaşı Anıtı’na ulaşmak için Çanakkale merkez iskelesinden Kilitbahir feribotuna binmelisiniz. Kilitbahir’de indikten sonra, Kilitbahir Kalesi-Namazgah Tabyası rotasını izleyerek Seyit Onbaşı Anıtı’nın yer aldığı Rumeli Mecidiye Tabyası’na ulaşabilirsiniz.

Çanakkale Saat Kulesi

1897 yılında inşa edilen Saat Kulesi, Çanakkale’nin en merkezi noktasında yer alıyor ve şehrin simgelerinden biri olarak kabul ediliyor. 5 katlı kulenin 4. katında saat; en alt katta ise bir çeşme bulunuyor. Çanakkale Saat Kulesi, Sultan II. Abdülhamid döneminde, İzmir gibi çoğu şehirde yaptırdığı kulelerden biridir. Kulenin çeşmesinin alınlığında, yeşil bir zemin üzerine altı satır ve yirmi dört kartuş içerisinde bir kitabe yer alır.

Kitabe metnin hemen üstünde II. Abdülhamid’in tuğrası bulunmaktadır. Gün içerisinde oldukça kalabalık olan Çanakkale Saat Kulesi, akşam vakitlerinde ışıklandırılarak harika bir manzara oluşturur. Dolayısıyla fotoğraf makinenizi yanınıza almayı unutmayın!

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi

Fetvane Sokağı ile Çarşı Caddesi’nin birleştiği noktada yer alan Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi, Çanakkale’nin kültürünü ve tarihini tanıtmak amacıyla 2009 yılında ziyarete açılmıştır. Çanakkale Kent Müzesi, iki katlı bir binada hizmet veriyor. Binanın giriş katında Çanakkale ilgili düzenlenen geçici sergilere ev sahipliği yapıyor. Söz konusu Çanakkale temalı sergiler iki ayda bir değişiyor.

Birinci katta, birbirine geçmiş iki bölüm bulunup; ilk bölümde Çanakkale’nin Antik Dönemleri, Osmanlı Dönemi, I. Dünya Savaşı’nın anlatıldığı bilgi panoları ve Çanakkale Savaşı’ndan kalan objeler sergileniyor. İkinci bölümde ise Çanakkale’yle ilgili çeşitli başlıklar altında oluşturulmuş görsellerin ve metinlerin yer aldığı ışıklı bilgi panoları bulunuyor.

Panolar, genel anlamda, ‘‘Çanakkale’de Mimari Miras, Kentte Ekonomi, Kentte Yaşam, Çanakkale’de El Zanaatları, Kentte eğitim, Çanakkale’de Nüfus ve Göçler, Çanakkale Kentinde Mustafa Kemal Atatürk ve Çanakkale’de Yerel Basın’’ temalarını kapsıyor. Müzenin en üst katında; şehir kütüphanesi, şehir arşivi, çok amaçlı bir salon, kent atölyesi, restorasyon atölyesi ve idari kısım yer alıyor.

Çanakkale Seramik Müzesi

Çanakkale Seramik Müzesi

Çanakkale’nin ünlü seramik sanatının ana hatlarıyla sergilendiği Seramik Müzesi, 2013’ten bu yana hizmet veriyor. Çanakkale Seramik Müzesi, şehir merkezinde Cevatpaşa mevkiinde yer alıyor. Arkeolojik – çağdaş ve endüstriyel seramiğin sürecini en iyi şekilde yansıtan müzenin kuruluşundan bugüne kadar 17 süreli sergiye ve çeşitli koleksiyonlara ev sahipliği yapmıştır.

Bunun yanı sıra müze, Çanakkale seramiğinin uluslararası alanlarda tanıtılması ve yaygınlaştırılması için iki çalıştay, iki seramik tasarım yarışması ve sekiz fuar organizasyonu gibi daha bir dizi önemli etkinliğe kapılarını açmıştır.

Neden Gitmeliyim? Çanakkale deyince akla şeylerden biri de tabi ki seramik. Eskiden hamam olan bir binada ziyaretçilerini ağırlayan Çanakkale Seramik Müzesi, bölgedeki seramik sanatıyla ilgili gelişimi gözlemleyebileceğiniz ve atölyede seramik yapımını tecrübe edebileceğiniz bir müze. Müzeye giriş ücretsiz. Çanakkale’ye özgü seramik çalışmalarını yakından görüp, fikir sahibi olacağınız Seramik Müzesi’ni Çanakkale’de gezilecek yerler başlığı altında ele alabilirsiniz!

Rhapsodos Mozaik

Kendisini bir Mozaik Atölyesi olarak tanımlayan Rhapsodos Mozaik, Çanakkale’nin merkezinde Yeni Havra mevkiinde, tarihi bir Yahudi mahallesinde yer alıyor. Çanakkale’nin meşhur seramiklerinin güzel bir paylaşımı olan kurumda, bir kişi tarafından üretilmiş ve 3,5 yılda tamamlanmış 43 mozaik portre sergileniyor. Mozaiklerin her birinde Troia kahramanlarının portreleriyle Troia Destanı’nın küçük bir canlandırılması yapılıyor.

Neden Gitmeliyim? Emine Özkaya Daloğlu’na ait olan mozaik portreler, yabancı turistlerin epeyce ilgisini çekiyor. ‘Rhapsodos: Mozaik Portrelerde Bir Troya Masalı’ adıyla görücüye çıkan sergi, Çanakkale’de gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri oluyor. Rhapsodos Mozaik’te, mozaik portreleri yakından inceleyebileceğiniz gibi her birinin yapım sürecine yakından şahit olabilirsiniz. Bunun yanı sıra Troya destanlarını tragedyalardan alınmış seçme metinleri okuyarak veya dinleyerek öğrenebilirsiniz. Ayrıca dilerseniz Mozaik Portre siparişi verebilirsiniz.

Önemli! Rhapsodos Mozaik’e gitmeden evvel arayıp rezervasyon yaptırmanız gerekmektedir. Sergi, seanslar halinde gezilip; her seans 10 kişi ile sınırlıdır. Rehber eşliğinde sergi anlatısı yaklaşık 1-1,5 saat sürmektedir. Sergiye giriş ücretleri dönemsel olarak değişmektedir. Bundan dolayı evvelce arayıp hem fiyatlar hem de seanslar hakkında bilgi almalısınız.

Çanakkale Deniz Müzesi

İçinde Nusret Mayın Gemisi’nin bir maketini de bulunduran Çanakkale Deniz Müzesi, Çanakkale’nin müzeleri arasında mutlaka ziyaret edilmesi gerekenlerden biri. Çimenlik Kalesi içinde bulunan müze içinde kütüphane, hediyelik eşya dükkanı ve fotoğraf galerisi de bulunmaktadır. 18 Mart 1915 Deniz Zaferinin 67. yıl kutlama programı kapsamında kurulan ve 2000 yılında modern müzecilik kapsamında yenilenen Deniz Müzesi oldukça geniş bir koleksiyona ev sahipliği yapmaktadır.

 Neden Gitmeliyim?

‘‘Çağdaş müzecilik anlayışını yakalamış örnek bir askeri müze olmak’’ amacıyla her yıl kendisine yenileyen ve daha da gelişen Çanakkale Deniz Müzesi’nde Kılıçlar, Madalyalar, Toplar, Üniformalar, Ateşli Silahlar ve Mayınlar olmak üzere toplam 6 farklı koleksiyon sergilenmektedir. Çanakkale Deniz Müzesi, şehrin farklı noktalarında 5 ayrı kola ayrılmıştır. Çimenlik Kalesi merkez müze olup; Binbaşı Nazmi Bey Resim ve Sergi Salonu, Nusret Mayın Gemisi, Piri Reis Galerisi, Müze Gemi Acar gibi bölümler bulunmaktadır.

Bunlar arasında şüphesiz en dikkat çeken Nusret Mayın Gemisi’dir. Çanakkale Şehitliği turları kapsamında her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilen Nusret Mayın Gemisi, Türk tarihinin seyrini değiştiren 1915 Çanakkale Savaşı’nda önemli bir rol oynamıştır.

Çanakkale’de Alışveriş

Çanakkale’de alışveriş denildiğinde akla ilk gelen yer şüphesiz ”Aynalı Çarşı” olur. Bu tarihi çarşıda Çanakkale’nin meşhur simgesel hediyelik eşyalarını ve seramik sanatının en nadide örneklerini bir arada bulabilir ve de tarihi atmosferi içinize çekebilirsiniz. Bunun yanı sıra alışveriş için şehirde AVM’lerden, pazarlara, mağazalardan, butiklere ve çarşılara kadar aradığınız her şeyi bulabilirsiniz. Çanakkale’de alışveriş için gidebileceğiniz yerleri sizler için aşağıya bıraktım!

  • Troypark: Barbaros, Troya Cd. No:2, 17020 Çanakkale Merkez – 10.00/22.00
  • Kipa AVM: Barbaros, Atatürk Cd. 217 H, 17020 Çanakkale Merkez – 10.00/19.30
  • 17 Burda Avm 

Çanakkale’de Yeme İçme

Çanakkale’de yeme içme seçeneği o kadar çoktur ki aç kalmayacağınıza eminiz 🙂 Şehir merkezinden başlayarak neler yiyip içeceğinizi sizler için derledik.

Yalova Restaurant

Yalova Restoran Türkiye’nin her şehrinden deniz ürünleri tutkunları için bir çekim noktası olduğu kadar, Çanakkale’nin tarihi önemi sebebiyle yabancı konuklarını da sıklıkla ağırlıyor ve Dünya kalitesindeki deniz ürünlerini misafirlerinin beğenilerine sunuyor.

Her geçen gün daha fazla lezzet tutkununun uğrak yeri haline gelen Yalova Restoran başarısını yaratıcı tariflerine ve kullanılan her malzemenin özenle seçimine borçlu. Taze ve yerel malzeme kullanımı ile öne çıkan Yalova Restoran, Çanakkale’nin balıkçılık ve tarım alanındaki zenginliğini malzeme kalitesine sonuna kadar yansıtıyor ve Türkiye’nin lezzet haritasında hak ettiği yerde gururla yer almaya devam ediyor. Fiyatlar böyle ünlü ve kaliteli bir işletme için normal sayılır. Ama genelde kutlama ve özel günler için daha uygun olacaktır.

Çanakkale Sardalye Balık

Sardalye Balık

Bizce Çanakkale’nin Balık Fasfoodunun baş tacı olan bir aile işletmedir. Hem oturarak hem de al götür ekmek arası lezzetleri günlük ve taptaze olarak size sunulmaktadır. En başta sardalye tabii ki. Onun dışında mezgit,dil balığı, kalamar tava, uskumru, somon gibi alternatifler de bulunmakta. İçecek olarak da turşu suyu denemenizi öneririz. Menüdeki her şeyi çok beğensekte bizim tercihimiz midye tava ve turşu suyu 🙂 Çanakkale’de Aynalı Çarşının arkasında çok merkezi bir lokasyondadır.

Mor Salkım Meyhanesi

Mor Salkım Meyhanesi günlük meze çeşitleri, güler yüzlü personeli ve ekonomik fiyatlarıyla bizim en çok tercih ettiğimiz yerlerin başında geliyor. Barlar sokağının hemen girişinde çok sıcak ve nezih bir ortamda rakınızı içip mezenizi yerken sevdiklerinizle sohbet etmek için Mor Salkımı kesinlikle ziyaret edin.

Hangover

Hangover, Çanakkale merkezde Akol Otelin hemen altında yer alıyor. Konsept olarak daha çok Hamburger, pizza, tavuk ve makarna çeşitlerinin yoğunlukta olduğu popüler bir cafe-bardır. Müzikalitesi ve ortamı ile bize Hard Rock Cafeleri anımsatan Hangover, fiyatları ile iş çıkışı öğlen yada akşam uğrayabileceğiniz bir mekan.

Memphis Cafe

Çanakkale Eski kordonda bulunan Memphis, arkadaşlarınızla oturup bira içerek sohbet edeceğiniz popüler yerlerden biridir. Atıştırmalıklar, kokteyller ve bira çeşitleri ile tercih edebileceğiniz yerlerden olabilir.

Dokuz Masa

Dokuz Masa size kahvaltı yapmak için şaheserler yaratan çok şık ve kaliteli bir cafe. Lezzetli kahvaltı çeşitlerinin yanı sıra pasta, tatlı ve kahve çeşitleri ile güzel zaman geçireceğiniz bir yerdir. Eski kordonda bulunan Dokuz Masa fiyatları ve ambiyansı ile bizim kahvaltı için en çok tercih ettiğimiz yerlerdendir.

Şakirin Yeri

Şakirin yeri Çanakkale’ye gelen herkesi eski kordonda ilk karşılayan en eski işletme özelliği taşır. Yakınlarda bulunan fırınlardan alacağınız sıcak hamur işleriyle oturup çay kahve içerek Çanakkale Boğazının şahane manzarasını izleyebilirsiniz. Çay bahçesi olarak hizmet verse bile soğuk bira ve patates yiyebileceğiniz de bir yerdir.

Gülen Pide

Gülen Pide Çanakkale’nin eski işletmelerinden bir tanesidir. Fırın çeşitlerinin yanısıra Kebap ve çorba çeşitleri ile her zaman tercih edebileceğiniz bir restorandır. İskeleden indikten 5 dakika yürüdükten sonra Demircioğlu caddesinde sizi karşılayan mekanda özellikle sabahları Kelle Paça öğlenleri Pide çeşitleri akşamları da mis gibi kebaplarından yiyebilirsiniz. Fiyatları bu kadar eski ve kaliteli olmasına rağmen makuldür.

Çanakkale Merkez Gezilecek Yerler 2024 adlı yazımızı sizin için her gün revize ederek daha güncel yapmak için elimizden geleni yapıyoruz.

Sizde Çanakkale’de Satılık Daire istiyorsanız Çanakkale Emlakçısını Arayın..

 

Blogs
What's New Trending

Related Blogs