Evde köpek beslemek

Apartmanda Kedi Köpek Evcil Hayvan Beslemek

Apartmanda Kedi Köpek Evcil Hayvan Beslemek adlı konuyu sizler için derledik. Hayvanseverlerin evlerindeki patili dostları yüzünden komşuları ile aralarının açıldığına sık sık şahit oluyoruz. Mahkemelere kadar giden anlaşmazlıklar olurken “Apartmanda evcil hayvan beslenir mi?”,” Apartmanda evcil hayvan beslemek yasak mıdır”, “Ev sahibi kiracısının evcil hayvan beslemesine karışabilir mi?”, “evcil hayvan çok ses çıkarıyor diye evden tahliye edilebilir mi?”, “evcil hayvan besleyenlerin uyması gereken kurallar nelerdir” gibi sorular internette de çok merak ediliyor. Bu dosyada apartmanda hayvan besleyenlerin merak ettiği tüm soruların ayrıntılı yanıtlarını bulacaksınız.

Apartmanda kedi köpek beslemek
Apartmanda Kedi Köpek Evcil Hayvan Beslemek

Apartmanda Kedi Köpek Evcil Hayvan Beslemek

Daha yazının başında “Apartmanda evcil hayvan beslenir mi” sorusunun yanıtını verelim: Yönetim planında; bağımsız bölüm, eklenti ve ortak yerlerinde hayvan beslenmesi yasaklanmışsa, etrafına rahatsızlık vermemiş olsa bile, bağımsız bölümde köpek beslemesi mümkün değildir. Yönetim planında köpek beslenmesi konusunda bir yasak bulunmadığı haldeyse Kat Mülkiyeti Kanununda yer alan rahatsız etmeme koşulunun oluşması gerekir. Yönetim planında böyle bir yasak yoksa besleyebilirsiniz.”

Evdeki Hayvanı Tahliye İçin Mahkeme Kararı Gerekli Mi?

Eğer evde hayvan beslemek yasak ise; Yönetim Planı apartmanın anayasası olarak kabul edildiğinden, hayvan lehine yapılabilecek bir şey olmayacaktır. Ancak hayvanın tahliyesi için Yönetim Planına aykırılıktan tahliye davası açılmış olması gerekir. Bu şartlar altında da yargılama yapılmalıdır. Yargılama sonunda hayvanın tahliyesine karar verilebilir. Herhangi bir yargı kararı olmadan, genel kurul kararı ve/veya yönetim kurulu kararı ile hayvan tahliye edilememektedir.

Komşular Apartmandaki Evcil Hayvandan Rahatsı Oluyorsa…

Apartmanın, sitenin yönetim planındaki yasaklama kararı, evde beslenen hayvanının türüne, cinsine, büyüklüğüne, rahatsızlık verip vermediğine, beslendiği yerin ortak mekan veya bağımsız bölüm olmasına bakılmaksızın uygulanır. Yönetim planında bu hususta herhangi bir yasaklama yoksa, tek kriter evcil hayvanın diğer kat maliklerine ve/veya kullanıcılarına rahatsızlık verip vermemesidir. Rahatsızlık somut bir kritere ve/veya kaç kişinin rahatsız olduğuna bağlı olmayıp, uyuşmazlık halinde mahkeme tarafından bilirkişi marifeti ile tespit edilir.

Apartmanda Kedi Köpek Evcil Hayvan Beslemek
Apartmanda Kedi Köpek Evcil Hayvan Beslemek 2023


Apartmanda Evcil Hayvan Beslenebilir Mi?

Bu konu ile ilgili olarak, apartman Yönetim Planı’na bakılmalıdır. Yönetim Planı’nda açıkça “hayvan besleme yasağı” var ise; hakkınızda Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca Yönetim Planı’na aykırılıktan tahliye davası açılabilir.
Apartman Genel Kurul Kararı ile evcil hayvanımı evimden göndermem sağlanabilir mi?
Yönetim Planı esas alınmaktadır. Genel Kurul Kararı ya da Yönetim Kurulu Kararı ile evdeki hayvana dokunulamaz.

Apartmanda Büyük Bir Köpek Beslemek Tahliye Edilmek İçin Yeterli Olabilir Mi?

Yönetim Planı’nda, evde hayvan bakma yasağı var ise; büyüklüğüne bakılmaksızın tahliye davası açılarak evden gönderilebilir. Eğer, Yönetim Planı’nda yasak yok ise, evcil hayvanın her ne boyutta olursa olsun evden gönderilmesi istenemez. Ancak, tehlikeli ve saldırgan olarak nitelendirilebilen ve de apartmanda serbest bırakılan bir evcil hayvan olması söz konusu ise; hem Türk Ceza Kanunu uyarınca savcılığa şikayette bulunmak, hem de Kat Mülkiyeti Kanunu’nda yer alan kat maliklerinin yükümlülüklerine aykırılık sebebi ile dava açılabilecektir.

Apartmanda Evcil Hayvan Bakımında Mülk Sahibi Ya Da Kiracı Olmak Arasında Bir Fark Var Mıdır?

Yönetim Planı’nda evde hayvan beslenmesi ile ilgili yasak olup olmadığına bakılmalıdır. Yasak var ise, mülk sahibi kiracının tahliye edilmesi talep edilebilir. Eğer Yönetim Planı’nda yoksa; kiracı veya mülk sahibi olmak, diğer kat maliklerine karşı bir farklılık yaratmayacaktır. Yine bakılması gereken husus; evde hayvan beslenmesi ile ilgili yasak olup olmadığıdır. Yasak var ise; direkt olarak Kat Mülkiyeti Kanunu’na aykırılıktan hayvanın evden tahliyesi için dava açılabilir. Eğer yasak yok ise; bu sefer diğer kat malikleri, evdeki köpeğin diğer komşulara rahatsızlık verdiği iddiasını ispat ederek bu davayı açabilirler. Dava yoluna gidilmeden, sadece imza toplanarak, evcil hayvanın evden gitmesi sağlanamaz.

Polis Yada Zabıta Evimizdeki Evcil Hayvanımızı Evden Tahliye Edebilir Mi?

Hayır kimse sizin rızanız olmadan evinizdeki evcil hayvananızı tahliye edemez. Her ne kadar kabul etmesek de, Türk hukukunda hayvan “mal” olarak kabul edilmektedir ve kişilerin mülkiyet hakları, Anayasal bir hak olarak korunur. Yargılama sonunda aksi bir karar çıkar ise, icra yolu ile evcil hayvanı evden tahliye edebileceklerdir. Ek olarak, pitbull gibi yasaklı ırklar söz konusu ise, hakkında şikayet yapılan hayvan görüldüğü yerde, yetkililer tarafından alıkonulabilecektir. Öte yandan, Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği altında, hayvan sesleri yer almamaktadır. Buna göre de, bir evcil hayvan sadece ses çıkarıyor gerekçesi ile, hakkında tahliye kararı çıkarılamaz.

Ev Sahibi Evcil Hayvana Karışabilir Mi?

Kiracının evde evcil hayvan beslemesi kanun dışı olduğuyla ilgili herhangi bir hüküm mevcut değildir. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 18. maddesine göre apartman sakinleri birbirlerini rahatsız etmemek, birbirlerinin hakkını çiğnememek ve yönetim planına uymakla yükümlüdür.

Evcil Hayvan Sahiplerinin Yasal Hakları

Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi, yaşayan bütün canlıların bir takım doğal haklara sahip olduğunun ve insanlar tarafından hayvanlara saygı gösterilmesinin, bir insanın bir diğerine gösterdiği saygıdan ayrı tutulamayacağının altını çizmektedir.
Evcil hayvan sahipleri her şeyden önce haklarını bilmelidir. Böylelikle, hem kendilerinin hem de hayvanlarının mağdur olmasının önüne geçebileceklerdir. Bu bağlamda, evde evcil hayvan beslerken bilinmesi gereken bir kaç hukuki nokta bulunmaktadır ki hayvan-severlerin haklarını öğrenmeleri, hem kendilerinin hem de evcil hayvanlarının haklarını savunabilmelerini sağlayacaktır.

Evcil Hayvan Sahiplerinin Uyması Gereken Kurallar Nelerdir?

  • Bir hayvanı, bakımının gerektirdiği yaygın eğitim programına katılarak sahiplenen veya ona bakan kişi, hayvanı barındırmak, hayvanın türüne ve üreme yöntemine uygun olan etolojik ihtiyaçlarını temin etmek, sağlığına dikkat etmek, insan, hayvan ve çevre sağlığı açısından gerekli tüm önlemleri almakla yükümlüdür.
  • Hayvan sahipleri, sahip oldukları hayvanlardan kaynaklanan çevre kirliliğini ve insanlara verilebilecek zarar ve rahatsızlıkları önleyici tedbirleri almakla yükümlü olup; zamanında ve yeterli seviyede tedbir alınmamasından kaynaklanan zararları tazmin etmek zorundadırlar.
  • Ev ve süs hayvanı satan kişiler, bu hayvanların bakımı ve korunması ile ilgili olarak yerel yönetimler tarafından düzenlenen eğitim programlarına katılarak sertifika almakla yükümlüdürler.
  • Ev ve süs hayvanı ve kontrollü hayvanları bulundurma ve sahiplenme şartları, hayvan bakımı konularında verilecek eğitim ile ilgili usul ve esaslar ile sahiplenilerek bakılan hayvanların çevreye verecekleri zarar ve rahatsızlıkları önleyici tedbirler, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile eşgüdüm sağlanmak suretiyle, İçişleri Bakanlığı ve ilgili kuruluşların görüşü alınarak Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.
  • Ticarî amaç güdülmeden bilhassa ev ve bahçesi içerisinde bakılan ev ve süs hayvanları sahiplerinin borcundan dolayı haczedilemezler. Ev ve süs hayvanlarının üretimini ve ticaretini yapanlar, hayvanları sahiplenen ve onu üretmek için seçenler annenin ve yavrularının sağlığını tehlikeye atmamak için gerekli anatomik, fizyolojik ve davranış karakteristikleri ile ilgili önlemleri almakla yükümlüdür. Ev ve süs hayvanları ile kontrollü hayvanlardan, doğal yaşama ortamlarına tekrar uyum sağlayamayacak durumda olanlar terk edilemez; beslenemeyeceği ve iklimine uyum sağlayamayacağı ortama bırakılamaz. Ancak, yeniden sahiplendirme yapılabilir ya da hayvan bakımevlerine teslim edilebilir.

Hayvanlarla İlgili Yasaklar Nelerdir?

  • Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek.
  •  Hayvanları, gücünü aştığı açıkça görülen fiillere zorlamak, hayvan bakımı eğitimi almamış kişilerce ev ve süs hayvanı satmak, Ev ve süs hayvanlarını on altı yaşından küçüklere satmak.
  • Hayvanların kesin olarak öldüğü anlaşılmadan, vücutlarına müdahalelerde bulunmak.
  • Kesim hayvanları ve 4915 sayılı Kanun çerçevesinde avlanmasına ve özel üretim çiftliklerinde kesim hayvanı olarak üretimine izin verilen av hayvanları ile ticarete konu yabani hayvanlar dışındaki hayvanları, et ihtiyacı amacıyla kesip ya da öldürüp piyasaya sürmek.
  • Kesim için yetiştirilmiş hayvanlar dışındaki hayvanları ödül, ikramiye ya da prim olarak dağıtmak, Tıbbî gerekçeler hariç hayvanlara ya da onların ana karnındaki yavrularına veya havyar üretimi hariç yumurtalarına zarar verebilecek sunî müdahaleler yapmak, yabancı maddeler vermek.
  • Hayvanları hasta, gebelik süresinin 2/3’ünü tamamlamış gebe ve yeni ana iken çalıştırmak, uygun olmayan koşullarda barındırmak.
  •  Hayvanlarla cinsel ilişkide bulunmak, işkence yapmak, Sağlık nedenleri ile gerekli olmadıkça bir hayvana zor kullanarak yem yedirmek, acı, ıstırap ya da zarar veren yiyecekler ile alkollü içki, sigara, uyuşturucu ve bunun gibi bağımlılık yapan yiyecek veya içecekler vermek.
  • Pitbull, Terrier,  Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak; takas etmek, sergilemek ve hediye etmek.

Apartmanda Kedi Köpek Evcil Hayvan Beslemek adlı yazımızı beğendiyseniz aşağıdaki konularda ilginizi çekebilir.

Arsa Payı Hisse Pay Payda Ne Demektir ? 2023

 

Blogs
What's New Trending

Related Blogs